Soft CRM pentru afacerea mea: Cele 10 principii câștigătoare la cumpărarea programului

Soft CRM (Customer Relationship Management) înseamnă un tip de soluții software utilizate pentru managementul relațiilor cu clienții de către echipa de vânzări. Softurile CRM reprezintă, în practică, agenda electronică a reprezentanților de vânzări, în care își notează și păstrează toate informațiile esențiale ale activității de vânzări: clienți, contacte clienți, discuții, oferte, propuneri, facturi etc. Pentru management, sistemele CRM furnizează rapoarte de vânzări, în scopul utilizării lor pentru a lua cele mai bune decizii.

Definitie Soft CRM

Soft CRM: Top 10 caracteristici esențiale ale unui astfel de sistem software

  1. Softul CRM reprezintă sursa unică a tuturor interacțiunilor cu clienții, de la cererea de ofertă și până la facturi emise (trecând prin oferte clienți, comenzi, vizite, propuneri, comunicare). Tot ceea ce ține de relațiile cu clienții sau partenerii se înregistrează în CRM și i se păstrează astfel urma pentru totdeauna.
  2. Softul CRM devine locul central, baza de date unică a firmei, în ceea ce privește toate persoanele fizice și juridice cu care interacționează firma. Orice informație de contact obținută de un agent de vânzări, spre exemplu, este adăugată în softul CRM.
  3. Organizarea, segmentarea și administrarea bazei de date de clienți și vânzări sunt posibile cu ajutorul unui soft CRM. Grație multitudinilor de informații stocate în softul CRM despre firme sau persoane, puteți împărți clienții în segmente, relevante conform domeniul de activitate (cifra de afaceri, volum vânzări, tip, livrare etc.).
  4. Toate documentele de vânzări și de marketing, cu impact financiar sau nu, se regăsesc în soft-ul CRM: oferte, contracte, comenzi, facturi, încasări, schițe. Astfel, în ”fișa clientului” din sistemul CRM, reprezentanții de vânzări vor avea acces la toate informațiile cheie despre relațiile comerciale cu clienții, ceea ce îi ajută în desfășurarea cu succes a activității.
  5. Cu ajutorul softului CRM, firmele își rezolvă și problema managementului documentelor. Documentele de vânzări emise se pot păstra, în formă electronică (scanate), în aplicația CRM utilizată. Pe baza drepturilor de acces la tipurile de documente, se asigură securitatea documentelor confidențiale.
  6. Softul CRM permite impunerea procedurilor de vânzare clare în cadrul firmelor. Întrebări precum ”Cine aprobă discount-urile?”, ”Cine trimite oferta?”, ”În cât timp trebuie sunat un client înapoi?”, ”Ce funcții abordăm prin telesales?”, ”Ce broșuri se folosesc în întâlnirile de vânzare” își vor găsi răspunsul cu ajutorul softului CRM, ce ajută la impunerea unui mod de lucru clar.
  7. Pentru manageri, softul CRM înseamnă un instrument de control și obținere rapoarte. În condițiile în care reprezentanții de vânzări completează zilnic în CRM, managerii vor avea o situație clară a vizitelor, cererilor de ofertă, ofertelor, facturilor, încasărilor – pipeline (pâlnie) de vânzări.
  8. Pentru directorii de vânzări, softul CRM reprezintă instrumentul de coordonare a reprezentanților de vânzări. Împărțirea clienților în portofolii și alocarea lor pe agenți, impunerea unor targhet-uri, planificarea prezentărilor săptămânale – sunt doar câteva din activitățile pe care managerii de vânzări le gestionează cu ajutorul aplicației CRM.
  9. Succesul campaniilor de marketing pentru atragerea de lead-uri și comenzi este urmărit din softul CRM. Prin implementarea în website a unor formulare de contact generate din CRM, clienții obțin astfel trasabilitatea pe lead-uri din momentul cererii de ofertă și până la vânzare și facturare.
  10. Softul CRM funcționează ca o platformă de tehnologie integrată cu diverse tool-uri de marketing eficiente: softuri pentru transmiterea de newslettere (integrare cu mailChimp și alții), softuri pentru monitorizarea activității leadurilor pe Facebook, softuri pentru transmiterea de SMS-uri, centrale telefonice etc.

soft CRM - Cele 5 principii castigatoare

Chiar este totul lapte și miere în utilizarea unui soft CRM? Ca în orice lucru făcut de oameni pentru oameni, există aspecte pozitive – menționate mai sus, dar și situații la care trebuie să fii atent.

Soft CRM: Cele mai importante 5 lucruri de care trebuie sa tii seama la achizitia unui CRM

  1. Cel mai important este ca angajații tăi să adopte softul CRM implementat și să-l folosească cu succes zi de zi. Dacă nu ai trecut până acum printr-o implementare CRM, crede-ne pe cuvânt – rezistența la schimbare este foarte puternică, așa că îți trebuie o strategie bine pusă la punct pentru ca programul să fie preluat de către oameni. Un soft CRM neutilizat este perfect inutil.
  2. Planificarea obiectivelor urmărite prin cumpărarea unui CRM este foarte importantă. Aceste obiective trebuie să fie confirmate prin beneficiile obținute atunci când aplicația CRM devine100% funcțională.
  3. La alegerea softului CRM, caută acel sistem software care să îți includă toate funcționalitățile dorite, să aibă câmpurile necesare și să fie ușor de folosit.
  4. Atenție și la rapoarte dorite, ce vor fi extrase din softul CRM după punerea lui în funcțiune. Aceste rapoarte și analize trebuie să fie cu adevărat utile, relevante și să ajute managementul în luarea deciziilor.
  5. Analizează cu atenție, înainte de achiziționarea softului CRM, variantele disponibile pe piață în funcție de domeniul de activitate în care furnizorul are experiență.

Ai întrebări referitoare la beneficiile unui soft CRM? Îți așteptăm întrebările sau observațiile în zona de comentarii de mai jos, sau prin completarea formularului de contact:

Îți mulțumim!

Publicitate

19 gânduri despre „Soft CRM pentru afacerea mea: Cele 10 principii câștigătoare la cumpărarea programului

    1. Rezultate concrete se vad chiar inainte de începutul utilizarii programului, in faza de personalizare soft CRM. Firma isi face, cu aceasta ocazie, curatenie in baza de date de contacte ale agentilor de vanzari si descopera, de dinainte de începerea utilizarii, cate contacte gresite trebuie sa modifice. Acesta ar fi un exemplu de rezultat rapid. Din momentul utilizarii programului CRM personalizat, sunt multe alte beneficii care apar pe loc.

      Referitor la nemultumiti de aparitia acestui soft CRM, aici i-as numi pe agentii care toata ziua ”trag mâța de coadă” și acum nu mai au cum să se ascunda. 🙂

      Apreciază

  1. Aveți la voi in soft CRM pe care îl implementați o modalitate de a urmări cât de eficienți sunt reprezentații de vânzări în închiderea cu succes a oportunităților?

    Apreciază

    1. Da, în softul CRM această analiză se numește hit-rate. Obții acest raport direct din CRM, este unul din rapoartele disponibile. Extragi hit-rate-ul pe agent, pe perioadă, pe departament sau pe ce mai ai nevoie!

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s